De Oude Stadsherberg

In de 17e eeuw ontstond voor de stad Amersfoort de behoefte een marktplaats in te richten voor de veehandel in de regio. Het stadsbestuur wilde daar echter niet te veel gedoe mee overhoop halen. Daarom werd het besluit genomen slechts één herberg op de marktplaats toe te staan. En zo werd in 1687 de stadsherberg gebouwd. In ruil voor deze monopolie positie moest de herbergier wel zorgen voor een op en top verzorgde markt. De markt werd een drukbezochte ontmoetingsplaats van veehandelaren. De herbergier voer er wel bij. Maar rond 1710 besloot het stadsbestuur dat op de marktplaats ook voor andere herbergen een plaats moest kunnen zijn. En daar ging de handel voor “onze” herbergier. Hij  werd door het bestuur nog wel gecompenseerd met een jaarlijkse financiële bijdrage. Tot 1930 bleef deze compensatie in stand!

In de jaren zeventig van de vorige eeuw is “de Oude Stadsherberg” zeer grondig gerestaureerd. Met de buitenzijde kun je zo 350 jaar terug in de tijd. Ook aan de binnenzijde herinnert nog veel aan hoe het ooit is geweest.








De Koppelpoort

In de periode 1380 - 1480 beleefde Amersfoort een enorme groei, waarbij de uitbreiding van de stad werd omwald door een tweede stadsmuur. In die stadsmuur werden zes landpoorten en een waterpoort opgenomen. Lees verder...

Kamperbinnenpoort

Over de Kamperbinnenpoort is eigenlijk niet veel meer bekend dan dat ‘ie deel uitmaakt van de eerste verdedigingswal, die rond 1250 werd gebouwd. De poort staat op de grens van twee winkelstraten: de Langestraat en de Kamp.
Lees verder...

icon